úterý 26. května 2009

Rejžek: Nic než drzost


Tak jsme se radovali předčasně, že čas spláchl Sládkovy republikány do kanálu zapomnění. Pomaloučku, potichoučku, pak už za náležitého randálu a žel mediální pozornosti, objevily se pidi strany, které lze bez problémů řadit do smradlavé přihrádky ultranacionalistických, homofobních a rasistických seskupení. Podle názvů a činů poznali jsme je - Národní či Dělnická strana. Ohánějí-li se rády „nic než národem", pak příhodnější heslo v jejich znaku by mělo být „nic než drzost." Pozdě, ale přece Český rozhlas a Česká televize zarazily jejich nehorázné předvolební spoty s voláním po „konečném řešení". Jen zpovykaná Strana zelených žádá odstoupení ředitele Jiřího Janečka, přičemž by měla být jenom ráda, že její amatérské klipy nebyly vyřazeny pro změnu pro blbost. 

Oč jim jde? Pro čtenáře se silným žaludkem odkazuji na program Národní strany, která má to chucpe odkazovat se až kamsi ke staročechům, slepenec protiřečících si blábolů a floskulí s několika nejpříznačnějšími místy jako je návrh na obnovení trestu smrti, zpřísnění režimu v utečeneckých táborech a „propracovaný systém vlastenecké domobrany - Národní garda." Pikantně působí požadavek „trestního zrovnoprávnění a stejné a důsledné postihy propagace a podpory nacismu, komunismu a islamismu." Pakliže vykřikují, že „bráníme vás i vaše rodiny," ba dokonce „bráníme váš životní styl," děkuji pěkně, já si ho ubráním bez Petry Edelmannové a podobných pošuků. Nechápu ovšem, proč kandidují do Evropského parlamentu, když jsou proti Lisabonské smlouvě, Evropské unii a našemu členství v NATO. Nebo chápu. Před pěti lety v tzv. Národní koalici dostali přiměřených 9341 hlasů čili 0,17 %. Přeji jim i nám přinejlepším 0,18%.

Nebezpečnější je militantní Dělnická strana, podporovaná Autonomními nacionalisty a hnutím Národní odpor. Jinak jako by si ovšem s Národní stranou vzájemně opisovaly programy. Tentýž kolovrátek populistických rychlých řešení Také ona má své Národní gardy pod jménem Ochranné sbory. Druhá věc je, že experti ministerstva vnitra nebyli schopni vypracovat fundovanou žalobu, aby těmhle kraválistům soudy zatli tipec. V krajských volbách se posledně poprvé dvěma promilemi dostali přes jedno procento a volilo je 28 865 idiotů, kteří ovšem chtěli hlavně zrušit poplatky ve zdravotnictví. 

Nestoudní neonáckové se v neděli odpoledne pokusili dostat Prahou od Palackého náměstí až k budově Českého rozhlasu, ale policie konečně konala, jak má, a výtečníky v čele s předsedou Tomášem Vandasem sebrala. Nový ministr vnitra Martin Pecina se může hned předvést, v čem je důraznější než Ivan Langer, a urychlit bezodkladný zákaz obou zlověstných partají. To by bylo taky jedno „konečné řešení."

Jan Rejžek,  Názor.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat