úterý 26. května 2009

Kdosi z okolí Topolánka označil Mlynáře a spol. za židobolševickounionistickou skupinu

Spadla klec

Sloupek, Právo 25.5.2009

Bumbác, najednou to jde jako po másle, asi se někde vylíhla ta pověstná politická vůle. Lídr Dělnické strany Tomáš Vandas si včera v Praze během protestní sešlosti proti zákazu dvou jejích rozhlasových volebních klipů pohrál se slůvky „nacionální socialismus“, a bylo zle. Přítomný magistrátní úředník byl tentokrát bdělý, policie výjimečně pohotová a důsledná. 
Zbytek party, který se rozhodl jít z Palackého náměstí k rozhlasu, naložila do antonů už v Ječné ulici, včetně samotného pana předsedy. Spadla klec a jsou zase v médiích. 
Náckovská Národní strana to na rozdíl od svého jednovaječného dvojčete nerozjíždí po náměstích, chystá kvůli svému zakázanému televiznímu klipu petici proti omezení své svobody projevu. Taky šikovný způsob, jak se dostat do televize. 
České náckovství má ale bohužel i jiné zdroje, než jaké obsahují brožurky pro magistrátní úředníky, kteří srazy hlídají. Zcela výjimečně musím tentokrát souhlasit s prezidentským tajemníkem Ladislavem Jaklem, který v rádoby vtipném volebním klipu Bursíkových zelených s hradním kohoutem Václavem a broušením sekery shledává k podněcování násilí. Možná přehání, ta sekera je přece jen symbolická. Jenže co když to někdo špatně pochopí? Ostatně kde končí rozdíl mezi hrátkami s myšlenkou a skutečným násilím? Co to je za kulturu, sakra? 
Zrovna zelení surfují na té předvolební vlně. Snaživě se předvádějí výzvou k odvolání televizního ředitele Jiřího Janečka za to, že ten rasistický humus nezarazil dřív. Není jim to zviditelňování blbé ve světle té své nabroušené sekyry? 
Právě tak je namístě ptát se, kde končí rozdíl mezi náckovskými řečičkami a náckovským myšlením. Mirek Topolánek se proslavil výrokem o noci dlouhých nožů, což prý ale nemyslel zle. Teď Lidové noviny píšou, že kdosi z jeho okolí okomentoval údajnou snahu premiéra Fischera dosadit na místo šéfa svého úřadu exministra Mlynáře těmito slovy: „To je taková židobolševickounionistická skupina.“ Jakoby to řekli ti náckové. 
Topolánek se obratem proti tomu ohradil. Nedávno ovšem řekl, že odmítá dělení extremismu na pravicový a levicový, protože všechny mají stejný základ. „Extremismus je fakticky jenom levicový,“ řekl tehdy. Tak teď se potkal s tím echtpravicovým a je dobře, že s ním nechce mít nic společného. 

Jiří Franěk

Žádné komentáře:

Okomentovat