pondělí 15. června 2009

Akce radikálů: Necelé dvě desítky zadržených, i místopředseda DS

ČeskéNoviny.cz, 14.06.2009 20:07 20:25

Pardubicemi zase pochodovali neonacisté - Deník.cz

Praha - Pravicoví radikálové o víkendu v několika městech protestovali proti nedávnému policejnímu zásahu proti extremistům. V Mostě policie zadržela 14 extremistů, mezi nimi i místopředsedu Dělnické strany Petra Kotába, který při zásahu zkolaboval. V sobotu ve Zlíně vyústila akce radikálů v potyčku příznivců krajní pravice a anarchistů. Zlínští policisté zadrželi tři muže. V ostatních městech, kde se sešly maximálně desítky demonstrantů, se shromáždění odehrála bez incidentů. 

Ze 14 lidí, které policie v Mostě zadržela, je 13 podezřelých z přestupku, jeden z trestného činu propagace nacismu. Pochodu se účastnilo asi 50 lidí, zástupci magistrátu akci rozpustili, protože nebyla stejně jako všechny ostatní ohlášená. Extremisté ale nadále v menších skupinách pochodovali městem, proto policie zasáhla. Ke Kotábovi, který zkolaboval, policisté přivolali sanitku.

V Plzni se dnes sešlo asi 25 protestujících a čtyřnásobná přesila policie. Městští úředníci neohlášené shromáždění rozpustili. Demonstranti pak za doprovodu policie odešli k nádraží, jednoho policisté odvezli na stanici kvůli symbolu na oděvu - znalec posoudí, zda nespáchal trestný čin.

Pravicoví radikálové svá shromáždění svolali v reakci na úterní policejní akci, po které deset extremistů čelí obvinění kvůli pořádání koncertů, na nichž byl údajně podporován nacismus a fašismus. Pro tvrdší postup proti aktivitám neonacistů se v sobotu vyslovil prezident Václav Klaus.

Dnes se radikálové sešli i v Písku, asi 30 lidí se tam po 15:00 vydalo přes Alšovo náměstí a historický kamenný most. Cestou skandovali hesla "politickým vězňům svobodu", "policejní proces" a "policejní stát". Na nábřeží před budovou policie průvod ukončili.

Již v sobotu večer zadrželi policisté tři muže, kteří se účastnili protestu radikálů na zlínském náměstí Míru. Proti asi padesátce pravicových extremistů tam stál zhruba dvojnásobný počet jejich odpůrců. Skupinám se nakrátko podařilo obejít policejní kordon, který je odděloval, a na hlavní třídě se střetly. Policie zadržela tři lidi - v celách strávili noc a neděli dva anarchisté. Jeden kvůli tomu, že podle policie hodil kamenem, a druhý za to, že prý napadl kriminalistu. Tomuto muži policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu výtržnictví. V nejbližších dnech podle policejní mluvčí stane před soudem. Zadržen byl i jeden pravicový radikál, kterého policie brzy propustila bez obvinění.

Na Hodonínsko byl v sobotu plánován koncert neonacistů. Podle informací hodonínské policie se ale nakonec nekonal, policie pouze pověřila několik příznivců hnutí, kteří do města dorazili.

Na ostatní sobotní akce příznivců krajní pravice dorazilo jen několik desítek lidí, policie byl a v přesile a demonstrace se obešly bez incidentů. Protestní pochody se v sobotu konaly také v Mladé Boleslavi, Havlíčkově Brodě a Jablonci nad Nisou.

Všech deset mužů obviněných kvůli pořádání koncertů patří ke členům neonacistického Národního odporu. Jejich zadržením vyústila více než roční práce kriminalistů na případu organizací koncertů, na kterých se prý šířily myšlenky neonacismu, nacionalismu, rasismu a xenofobie. Zároveň se na nich údajně propagovalo hnutí Národní odpor, které je založeno na nadřazenosti bílé rasy a antisemitismu, hlásí se k ideologii nacionálního socialismu a používaná symboly a kombinace barev odkazující k hitlerovskému Německu.

Radikálové byli obviněni z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Hrozí jim až osm let vězení. V souvislosti se zásahem proti nim poskytuje police ochranu dvacetiletému synovi premiéra Jana Fischera a rodině ministra vnitra Martina Peciny. Podle policie jde o preventivní opatření.

Žádné komentáře:

Okomentovat