středa 10. června 2009

Tomáš Němeček: Náckové se mají bát

HN.IHNED.CZ 10. 6. 2009 03:46 (aktualizováno: 10. 6. 2009 03:57)

Včerejší velký zátah proti neonacistům pochopitelně vypadá jako politická objednávka. Přišel dva dny poté, co Fischerova vláda v programovém prohlášení slíbila "nekompromisní postup" proti neonacistům. Přišel v týž den, kdy předsedové politických stran, ministři, šéfové obou komor, bývalý prezident Havel a ombudsman podepsali deklaraci proti "levicovému a pravicovému extremismu". Ano, takový spektakulární zátah je přesně ve stylu "policejního nadprezidenta" Jiřího Komorouse, který vede nově vzniklou skupinu... Je to akce "televizní" a lehce populistická - a co má být? Ne každý populismus je od zlého. 

Neonacisté se mají v této zemi strachovat. Mají vědět, že přidat se k hajlujícím partičkám je nebezpečné a dřív či později to končí kriminálem. Mají žít v neustálých obavách, kdy jim do krámu s rasistickými nahrávkami vtrhne policie. Chcete-li tomu říkat společenská poptávka, pak prosím - ano, takové zemi dáváme přednost. Samozřejmě netušíme, na základě jakých informací policie zasahuje. Ale kupodivu za tím vůbec nemusí být přání premiéra ani ministra vnitra. Proti neonacistům se totiž přitvrzuje už delší dobu: 

- loni brněnský státní zástupce Jan Lata obžaloval osm nácků z hlásání rasové nesnášenlivosti a v listopadu soudce Michal Kabelík poslal pět z nich do vězení; 

- letos se teplický okresní soudce Miroslav Čapek rozhodl změnit dosavadní justiční praxi a za zdokumentované hajlování začal ukládat nepodmíněné tresty; 

- aktivisté na serveru Antifa.cz dlouhodobě zveřejňují fotografie z akcí neonacistů, z nichž některé by od minuty mohly sloužit jako důkazní materiál. 

Podle dosavadních informací policisté sebrali známá jména, včetně různých skinheadských zneužívačů sociálních dávek. Na rozdíl od jiných spektakulárních zátahů tento nehrozí blamáží. 

Dává to jistou naději, že Pecinovo vnitro pochopilo rozdíl mezi "nacistickými útoky" vajíčky a skutečnými nácky.

Šťára u nácků podivně smrdí - Týden.cz

Policejní zátah mířil proti "nazi byznysu"- iHNed.cz

Policie v noci obvinila 10 neonacistů, převezla je do Brna - Nova.cz

Na protest proti policejní razii se sešly jen čtyři desítky radikálů - Novinky.cz

Do bytů neonacistických špiček vtrhla policie, deset lidí zadržela - iDNES.cz

Zhruba 30 pravicových extremistů protestovalo proti razii - ČeskéNoviny.cz

ÚOOZ uspořádal zátah na extremisty - ČT24.cz

Nátlak neonacistů: sešli se k protestu proti razii - Týden.cz

Policisté spustili zátah na pravicové extremisty - Deník.cz

Policisté při razii zadrželi deset neonacistů - Aktuálně.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat