čtvrtek 11. června 2009

Kalibová: Dnes známe skutečnou podporu DS


Právo 10.06.2009 - Josef Koukal - Zpravodajství - str. 03

KLÁRA KALIBOVÁ ZE SDRUŽENÍ TOLERANCE:

* Svědčí výsledek Dělnické strany v eurovolbách o posilování krajní pravice?
Oni vlastně oslabili. V krajských volbách z loňského podzimu získali 29 tisíc hlasů. Teď mají přes 25 tisíc. Tehdy řada lidí volila Dělnickou stranu, aniž by tušila, co jsou zač.

* Při nízké účasti to ale znamená poměrně vyšší zisk.
To je sice pravda, nicméně musíte si uvědomit, že Dělnická strana má dost ukázněné voliče, pro které volby znamenají něco jiného než pro voliče jiných politických stran.

* Kdybych to tedy shrnul, jde o čitelnější údaj o podpoře Dělnické strany jako takové?
Přesně tak. Dnes lze odhadnout, jaký je její reálný potenciál mezi voliči. Zajímavé je, že v regionech, na které se zaměřili, zejména v severních Čechách, mají i přes pět procent. V Litvínově dokonce přes sedm.

* Takové podhoubí je jen v problematických regionech, nebo jsou jejich jednoduché recepty přenosné i na relativně klidná místa?
Pochybuji, že by se tato taktika dala přenést. Myslím, že je vázaná na problematické regiony. Ty však nemusejí být spojeny jen se sociálně vyloučenými lokalitami, ale mohou být postiženy i nárůstem nezaměstnanosti nebo problémy s cizinci.

* Do jaké míry se na výsledku podepsala medializace Dělnické strany v souvislosti s jejími akcemi, případně vítězným sporem s ministerstvem vnitra o zákaz činnosti?
Média jistě v poslední době tvořila zcela zdarma fantom Dělnické strany, čehož oni dobře využili. Neschopnost vnitra, které situaci nezvládlo, to je prostě fakt. Je otázka, co by se stalo, kdyby byli v březnu zakázáni, zda by se stačili znovu zaregistrovat. U nás to není jako v Německu, kde po rozpuštění strany z toho důvodu, že útočí na demokracii, nemůžete jako fyzická osoba stejnou stranu obnovit pod jiným názvem. To, co předseda Vandas říká, tedy „obnovíme stranu pod jiným názvem“, by v Německu nebylo možné.

* Do Evropského parlamentu se dostalo několik uskupení, která bývají řazena ke krajní pravici. Dá se hovořit o posílení extremistů v Evropě a je to podle vás nebezpečné?
V Maďarsku představují tři mandáty pro Jobbik velký problém až katastrofu. Nejenže získají značnou finanční podporu, ale budou také moci ovlivňovat dění na půdě Evropského parlamentu. A posílí i svou pozici na národní úrovni, už teď mají zhruba 10 procent příznivců. Totéž platí pro Nizozemsko. Určitě jde o nebezpečné posilování nacionalistických tendencí napříč celou Evropou. V každé zemi má trochu jiné důvody, ale postkomunistické země si s tím skutečně nevědí rady.

* Jsou tyto strany schopny v rámci evropského parlamentu spolupracovat, nebo jsou to jen izolované ostrůvky?
Na úrovni Evropy národů spolupracovat dovedou. Dokážou prosazovat separátní nacionalismus, vymezovat se vůči posilování pravomocí Evropské unie. A samozřejmě ovlivňovat společně politiku v oblasti azylů a uprchlictví. To minimálně.

Žádné komentáře:

Okomentovat