čtvrtek 11. června 2009

Petr Uhl: Bude krajněpravicové bujení zhoubné?

Právo 09.06.2009 - Petr Uhl - Publicistika - str. 06

Porážka české krajní pravice, jejíž stoupenci jsou nazývání pravicovými radikály či extremisty, není, zvláště za postupující krize a při pohledu na volební výsledky v jiných evropských zemích, důvodem k bezstarostnosti.
Občané mající demokracii za nejlepší ze všech špatných uspořádání společnosti se sice mohou radovat, kdo se do Evropského parlamentu (EP) nedostal – Sládkovi republikáni, Národní strana i jiná obskurní seskupení. Ale třeba už Dělnická strana překročila hranici jednoho procenta, a dostane tak od státu tři čtvrti miliónu korun, jež použije k dalšímu podněcování k etnické nenávisti. Tam, kde se předváděla, měla volební zisk značný. V Litvínově skoro osm procent, na úkor ODS.
Krajní pravice čerpá i z nacionalismu („Čechy Čechům“), a z bojů proti lidem, ne proti jevu či nedostatku – proti přistěhovalcům, nepřizpůsobivým, neplatičům. Využívá i oprávněného odporu vůči nezaměstnanosti, agenturám, mafiím, kriminalitě, vůči všemu, kde stát rezignoval na ochranu člověka a dobré mravy.
Rozšíří se pravicový radikalismus zhoubným bujením po Evropě? V ČR to bude záležet i na konzervativní a stále trochu protievropské ODS. Omezí svou líbivou prezentaci na antikomunismus jako Štětina, Bursík a Hybášková? Ti ve volbách propadli. Nebo bude krajní pravici nadbíhat i anticiganismem jako kandidátka do Sněmovny za ODS a primátorka Řápková v Litvínově?
Britští konzervativci a ODS teď vystoupí z Evropské lidové strany (je pro ně moc levicová) a s polským Právem a spravedlností vytvoří v EP novou poslaneckou skupinu. Poláci mají ale blíže ke krajní pravici, jež teď získala v EP pár desítek poslanců z více než patnácti zemí. Pár jich bude nová skupina verbovat, musí v ní být poslanci ze sedmi zemí.
Jsou to rakouští haidrovci, Le Penova francouzská Národní fronta, pravicoví radikálové z Pobaltí, svobodní z Nizozemska, bulharská Ataka, Flámský zájem... Je tam i maďarský Jobbik (3 madáty) a Britská národní strana (2 mandáty). Ta bojuje „za svobodu od diktatury EU“.
Jobbik je Hnutí za lepší (či pravé, tedy jak správné, tak pravicové) Maďarsko. Opoziční parlamentní straně Fidesz se ani velkomaďarským, protislovenským a anitkomunistickým štvaním nepovedlo přetáhnout voliče krajněpravicového Jobbiku, i když volby do EP Fidesz vyhrál. Jsou zdivočelí Maďarskou gardou, která fyzicky útočí na Romy a slibuje ochranu maďarského národa před jeho nepřáteli, od „nepřizpůsobivých menšin“ až po mezinárodní a židovský kapitál.
Bude Fidesz v nadbíhání Jobbiku pokračovat? A jak se zachová ODS, kam se v EU zařadí? Může zhoubné bujení podpořit, ale může také pomoci ho zastavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat