čtvrtek 25. června 2009

ODS a britští konzervativci se v EP spojili s nacionalisty

Právo, 23.06.2009  

Občanští demokraté včera oznámili vznik nové frakce v Evropském parlamentu – Evropské konzervativní a reformní skupiny. Podílet se na ní mají například britští konzervativci, ale i polská strana Právo a spravedlnost či lotyšská nacionalistická strana Za vlast a svobodu.
„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo tento dlouholetý projekt dovést do úspěšného konce. Skupina evropských konzervativců a reformistů vnese nový impuls do zatuchlých vod Evropského parlamentu,“ uvedl ve včerejší tiskové zprávě předseda devítičlenného klubu europoslanců ODS Jan Zahradil.
Právě od křesťanských demokratů (EPP/ED), kteří jsou nejsilnější frakcí v europarlamentu, ODS odchází.
Právo a spravedlnost vede dvojče polského prezidenta, bývalý premiér Jaroslaw Kaczyňski. Například odmítá Lisabonskou smlouvu. Podle některých diplomatů se konzervativci vystavují riziku izolace a posměchu. Například podle britského listu The Independent Kaczyňski tvrdí, že homosexualita povede k „pádu civilizace“.
Další poslanec polské strany prý řekl, že vítězství Baracka Obamy v USA by znamenalo „konec civilizace bílého muže“.
ODS včera zveřejnila „Pražskou deklaraci“ principů nové europarlamentní skupiny. Jsou mezi nimi například nižší daně, minimální regulace, úsilí o svobodu jednotlivce, nesouhlas s federalismem či posílení vazby s NATO.

Kritika hlavně v Británii

Konzervativcům z Británie, Polska a z Česka se podařilo sehnat europoslance zatím z dalších pěti zemí EU. Znamená to, že skupina bude mít zaručená místa ve výborech parlamentu i nárok na finance od této instituce. K vytvoření frakce je třeba mít podle nových pravidel aspoň 25 europoslanců ze sedmi zemí EU. Ta nová bude mít 55 členů z osmi zemí. Stane se tak čtvrtou nejsilnější po EPP, socialistech a po liberálech. Těsně předstihne i Zelené (52 poslanců), kteří velmi uspěli ve volbách. I tak ale bude třikrát až pětkrát slabší než socialisté či lidovci.
Britští konzervativci mají 26 europoslanců. Plány na vytvoření nového klubu provází od počátku kritika, zejména právě v Británii. Podle levicového listu The Guardian bude kvůli nové frakci (a také kvůli bídným výsledkům labouristů) „umlčen britský hlas v Evropě“.
Ale i některá pravicová média tam varují, že konzervativci oslabí svůj vliv v Unii, protože opouštějí vlivnou EPP, nejmocnější stranu parlamentu, a spojují se s různými „exoty“ z východu. Tisk si přitom všímá kontrastu mezi šéfem konzervativců Davidem Cameronem, který se hlásí k ochraně klimatu, a ikonou české ODS, „excentrickým prezidentem Václavem Klausem“, který zpochybňuje samu myšlenku klimatických změn. Klaus už ovšem ODS před půl rokem opustil.

List The Times upozornil, že k nové frakci bude patřit i člen lotyšské nacionalistické strany Za vlast a svobodu, jejíž národní poslanci oslavují příslušníky SS z Lotyšska.

Britští konzervativci se přou s ODS kvůli populistickým spojencům - iDNES.cz

Šéf evropských poslanců ODS Jan Zahradil minulý týden tvrdil, že o jednání s Lotyši nic neví a dodal, že Konzervativní strana coby nejstarší demokratická strana na kontinentě je dostatečnou zárukou demokratického charakteru nové frakce.  

ODS se pře s britskými konzervativci o přijetí extremistů do nové frakce - Novinky.cz

Dalším nebezpečím je skutečnost, že některé ze stran, jež se staly členy nové frakce, nejsou v pravém slova smyslu konzervativní. Mají možná podobně skeptický pohled na další evropskou integraci, jaký má ODS, ale v domácí politice občas vyjadřují extrémní názory. Potenciál, že dříve či později vypukne v nové frakci pnutí, je značný, protože britští konzervativci jsou na rozdíl od některých členů frakce tolerantní jak k etnickým, tak ke společenským menšinám, jako jsou například homosexuálové.

Ve Velké Británii nebylo rozhodnutí konzervativců přijato s nadšením právě z výše zmíněného důvodu. Rozpaky panovaly také nad ochotou ODS přijmout do nové frakce například zástupce italské Ligy severu, která je považována za extrémistickou stranu. Nebezpečí, že do frakce vstoupí podobné strany ještě přitom není zažehnáno, neboť jednání prý pokračují a očekává se, že se do prvního zasedání europarlamentu frakce rozroste.

Jiří Pehe: Riskantní evropské dobrodružství ODS

Členské strany Skupiny evropských konzervativců a reformistů (ECRG) - Novinky.cz

Na ohlášený vznik nové frakce v Evropském parlamentu, frakce evropských konzervativců a reformistů, jejíž jádro budou tvořit poslanci tří politických stran, britských konzervativců, polské strany Právo a spravedlnost a české ODS, je možné se dívat z více úhlů pohledu. Pokud se na věc podíváme z evropského pohledu, z hlediska evropských politických stran, zastoupených v Evropském parlamentu, pak je třeba ji přivítat. 

(...) Navíc je třeba zdůraznit, že v letošních volbách do Evropského parlamentu zcela zvítězily proevropské politické strany a množství malých politických stran, které chtěly měnit směr vývoje Evropské unie nebo ho dokonce brzdit, bylo voliči odmítnuto.

Odešli, ale ztráta to nebyla -Rozhlas.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat