čtvrtek 11. června 2009

Problémové lokality volily extremisty

Právo 09.06.2009 - (ton) - Zpravodajství - str. 05

LITVÍNOV – Ve volebním okrsku č. 3, v problémovém sídlišti Janov v Litvínově, přišlo k volebním urnám jen 94 voličů z celkem 760. Volební účast tak stěží překročila 12 procent.
Mimořádně nízké účasti odpovídaly i výsledky. Po čtvrtině z odevzdaných hlasů si rozdělili komunisté, sociální demokraté a Dělnická strana, jejíž členové od podzimu loňského roku vyvolávají nepokoje v sídlišti.
Přestože dostali 25 % hlasů, v absolutních číslech je jejich úspěch mnohem méně výrazný. Do urny hodilo obálku s číslem 31 jen 24 voličů.
V celém Litvínově dostala strana, oscilující na hranici pravicového extremismu, celkem 7,81 % hlasů. Volilo ji 377 z 4847 lidí, kteří přišli volit.
Ještě vyšší procento lidí dalo hlas kontroverzní Dělnické straně v Krupce na Teplicku, kde dostala bezmála osm procent hlasů. Volilo ji 154 lidí z 1933, kteří přišli k volbám.
Obě města zažila v posledních měsících opakované policejní manévry, a to během demonstrací Dělnické strany. Stovky těžkooděnců oddělovaly příznivce a členy extremistické strany od Romů, žijících v sídlištích.
Dělnická strana pořádala mítinky v lokalitách se stoupajícím sociálním napětím mezi většinovou populací a početnými skupinami vesměs nezaměstnaných Romů.
Dělnická strana se už měsíce snaží přesvědčit obyvatele severočeských měst, že je jediná, kdo se jich zastane před „nepřizpůsobivými cikány, zloději a povaleči“. A obyčejní lidé jim zřejmě začínají věřit. V roce 2004 dostala v Litvínově jen 7 hlasů, tedy 0,13 a v Krupce jen jeden, tedy 0,03 %. Nyní jsou čísla o poznání vyšší.

„Politikům je úplně jedno, jak žijeme. Neposlouchají nás, když si stěžujeme. Stačí se podívat na ministra Kocába. Zatímco k nám nepřišel ani na minutu, s těmi lumpy a nemakačenky v sídlišti si zatančil a zazpíval,“ řekla devětatřicetiletá Iveta během demonstrace DS v Krupce.

V Janově malý zájem

Právo 06.06.2009 - (ton) - Zpravodajství - str. 04

K volebním urnám v sídlišti Janov v Litvínově, proslaveném v minulosti akcemi Dělnické strany a romskou domobranou, volilo v pátek jen minimálně voličů. Ze 785 jich v prvních třech hodinách přišly sotva tři desítky. Mnoho obyvatel míjelo volební místnost okrsku č. 3 bez sebemenšího zájmu.
„Volit? Nemám čas, musím nakoupit. A hlavně nevím, proč bych to dělal,“ řekl Právu asi padesátiletý muž.

Žádné komentáře:

Okomentovat