čtvrtek 4. června 2009

Rakouská FPÖ táhla do kampaně s křížem

Právo, 3. června 2009

S nápisem Západ v rukou křesťanů na plakátech vytáhla rakouská krajně pravicová strana Svobodných (FPÖ) do boje o křesla v Bruselu. 

A jejich šéf Heinz-Christian Strache ještě vzal do rukou kříž, aby prý dodal heslu na srozumitelnosti. Tím vyvolal pobouření na veřejnosti, protože Svobodní jsou známí jako nacionalisté a odpůrci cizinců. 
Rakušané jsou citliví na zneužívání náboženství a zakládají si na tom, že jejich země je hodnocena jako tolerantní, což se vyplácí i kvůli turistice. Nejsou také zvyklí, aby někdo chodil s křížem na veřejná tažení. I proto Stracheho záměr burcovat a strašit proti islámu v čele ochránců křesťanství a morálky zatím nevychází. Mezi prvními se ozvala katolická církev – její světící biskup Andreas Laun ze Salcburku pranýřoval, že Strache „se pokouší využít kříže pro svou politiku, ač nemá právo zapřahat katolickou církev do kočáru FPÖ“. 
Plakátový slogan je podle biskupa „míněn politicky a ne křesťansky a církev nechce vyřazovat ty, kteří smýšlejí jinak, ani je zbavovat práv“. Za „štvavou“ označil v televizi ORF kampaň FPÖ prezident Heinz Fischer, který připomněl, že v Rakousku se vzájemně respektují politika a náboženství, které jsou od sebe odděleny. Připomněl šéfům FPÖ, že by si měli pořádně přečíst bibli, podle níž nelze útočit na lidi hledající azyl. 
Zlostná odpověď přišla vzápětí. „Prezident by udělal lépe, kdyby si všímal skutečného ohrožení demokracie, svobody a lidských práv, místo aby kritizoval ty, kteří v zájmu Rakušanů upozorňují na hrozící nebezpečí,“ poučoval hlavu státu generální tajemník strany Herbert Kickl a postěžoval si, že „bezúhonní občané jsou označováni za nacisty“. 
Rakouská veřejnost má letité nedobré zkušenosti s nacionalistickou a nesnášenlivou politikou Svobodných a hned Kicklovi připomněla, jak se Strache před nedávnem zastával mladých neonacistů, kteří rušili vzpomínkovou akci v bývalém koncentračním táboře Mauthausen, a přimlouval se i za to, aby výrostky „vytahali za uši“ a ne je volali k odpovědnosti. 

(ORF, KOV)

Rakousko před eurovolbami - Rozhlas.cz

V Rakousku láká k volbám ostrá kampaň, stejně se čeká nízká účast - ČeskéNoviny.cz

Rakouští populisté před eurovolbami brojí proti Izraeli - Týden.cz

Hlídání hranic se vrací! Kvůli volbám - Deník.cz

Krajní pravice chce na krizové vlně dobýt Štrasburk - Aktuálně.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat